петък, 8 април 2011 г.

Религия

И така. Знам, че още видейки заглавието, мнозина от вас се изприщват в очакване на поредната проповедна статия относно това как трябва да вярваме в Бог, защото той е милостив и изпълнен с любов към нас или пък как не бива да се доверяваме на религиите, защото те били промивали мозъка, закърнявали индивидуалността и т.н. Ами не. Няма. Просто ще ви предоставя няколко факта около тези иначе духовни учения и най-вече за християнството. Все пак това е нашата вяра и ние трябва да си я познаваме добре. Пардон, вашата. И така:

Първоначално ще ви разкрия няколко подробности относно един от най-големите християнски празници, а именно Рождество Христово. Какъв по-светъл празник от този? Коледното настроение е навсякъде, пеят се празнични песни, украсяват се къщите, режат се масово дръвчета, чийто трупове също се украсяват, ликът на Дядо Коледа е навсякъде, надничащ от всеки втори филм по телевизията и всяка реклама на Кока-Кола. Абсолютен връх на комерсиализацията. Както и да е. Какво всъщност представлява този празник?
Коледата е езически празник, измислен от друидите и имащ за цел да отбележи зимното слънцестоене. Разбира се всякакви подобни празници и обичаи били пречка за разпространението на християнството и трябвало да бъдат отстранени. Да обаче как да изкорениш от един народ вековните му традиции и да наложиш нови? Няма как. Тогава остава един изход. Използване на тези обичаи в твоя полза и приобщаването им към твоята вяра. И ето така, драги миряни, се появява Рождество Христово с дата 24 срещу 25 декември. Нищо, че Исус не се бил родил тогава. Важното е да има какво да се празнува. А като се има в предвид, че по това време на годината се честват още десетки езически обичаш, празници и фестивали, буламача става пълен.



Всеизвестно е как според християнското учение Бог е един, който проповядва само мир, любов и смиреност сред човеците, а ангелския му син Исус разпространява ученията божии сред човеците и накрая, видиш ли, се жертва за нас и умира за изкупление на нашите грехове. И разбира се ние трябва да сме добрички, да не лъжем, да не крадем и да бъдем кротки, защото иначе ще отидем в Ада и там злия чичко Луцифър ще ни жигосва задниците с обърнати кръстове и пентаграми. Да, обаче колко от хората, проповядващи това учение всъщност го следват стриктно? Правят ли го добре? Ами църквата? Отговора е ясен и доста шокиращ. Вероятно тези от вас, които са запознати с историята сами ще се досетят за зверствата, причинени от Римокатолическата църква чрез нейната институция наречена Светата Инквизиция. За тези, на които тази материя им е тъмна, ще постна една статистика, взета "назаем" от Уикипедия:

"Инквизицията взема най-много жертви в Испания след като от 1480 г. става и кралска институция. Обвързването на държавната и религиозната власт става по времето на обединителите на Испания крал Фердинанд и кралица Изабела. През първите 18 години от въвеждането ѝ са изгорени на клада над 10 хиляди души, в т.ч. еретици, евреи и мюсюлмани, приели мнимо християнството и придобили известност с наименованията марани и мудехари. Активна дейност тази институция развива до 1808 г., като през този период само в Мадрид са изгорени около 32 хиляди осъдени, а други 300 хиляди са понесли други тежки наказания. Последното изгаряне на клада в тази държава става през 1824 г., а през 1834 г. Инквизицията е отменена."

Е, както се вижда не всички са така любвеобилни и миролюбиви, за каквито се представят. Не и църквата. В историята има прекалено много черни петна, вървящи ръка за ръка с името на тази институция. Тях няма да изброявам, просто дадох един от немалкото примери. Искам обаче да обърна внимание върху нещо, което намерих преди няколко месеца и дори атеист като мен беше изненадан. Става въпрос за едно изказване на Исус в Евангелието на Лука:

" 19:27 а ония мои врагове, които не искаха да царувам над тях, доведете тук и посечете пред мен."

Очевидно самия Исус не е бил толкова миролюбив, за колкото се е представял. Преследването и убиването на невярващите е практика, прилагана още от самото начало на всяка една организирана религия.


До тук смятам да приключа, понеже е 3:12 сутринта, а плуващия ми в бира мозък има нужда от почивка. Преди да завърша, искам да обележа, че тази статия не се стреми да налага ничие мнение или да променя вече изграденото такова на читателите. Всеки е свободен да си вярва в каквото сметне за добре, но понякога е нужно и да знаем в какво точно вярваме и какви хора стоят зад проповедите, даващи ни тласък да повярваме в това и онова. За съжаление от липса на такава истина са страдали както древните, така и съвременните хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар